Uppsala universitet
Hoppa över länkar
In English

Linné on line arrow Matematik under Linnés tid arrow Matematik då och nu arrow Leonhard Euler – en blind som ledde matematiken

Leonhard Euler – en blind som ledde matematiken

Leonhard Euler
Leonhard Euler

Euler är årsbarn med Carl von Linné. Han föddes i Basel 1707 och dog i St Petersburg 1783. Hans lärare var Johann Bernoulli. Han påbörjade en tjänst vid den nyöppnade vetenskapsakademien i St Petersburg 1727. Åren 1741–1766 verkade han vid Berlins Vetenskapsakademi och återvände därefter till St Petersburg där han är begravd. Trots att han i slutet av 1730-talet blev blind på ett öga och 1766 blev totalt blind är han 1700-talets absolut mest framstående matematiker och producerade en enorm mängd matematiska skrifter, i slutet av sitt liv med bl.a. den finske matematikern Anders Lexell (1740–1784) som sekreterare.

Euler skapade ordning på differential- och integralkalkylen, utvecklade talteorin, införde symboler som f(x), e, π, och i. Han utvecklade teorin för lösning av differentialekvationer och bidrog därmed till lösningar av många tillämpade problem inom fysiken.

Eulers Introduktion till infinitesimalkalkylen
Eulers Introduktion till infinitesimalkalkylen. Den inleds med en genomgång av funktionsbegreppet som är snarlikt det vi har idag.