Uppsala universitet
Hoppa över länkar
In English

Linné on line arrow Växterna och djuren arrow Ordning i naturen arrow Arten, naturens grundenhet

Arten, naturens grundenhet


Brännmanet och öronmanet, två olika arter. Teckning ur Linnés Wästgöta-resa 1747.
  Någonting så självklart som att det finns olika arter är väl inget att grubbla över? Jo, det är precis vad det är. Arten har alltid använts som grundenhet för människans indelning av växter och djur. Det märkliga är att ingen egentligen kan säga exakt vad en art är. Det finns många olika förslag till definitioner, artbegrepp.

Synen på arter och hur de är ordnade i naturen har förändrats genom tiderna. På Linnés tid sökte man efter den gudomliga ordningen. Den var harmonisk, stabil och skulle finnas där i naturen om man bara letade. Den ordning vi söker idag är resultatet av en process genom årmiljonerna, evolutionen. Vi kan aldrig få veta exakt hur evolutionen egentligen gick till, men drar våra slutsatser genom att studera de växter och djur vi ser omkring oss idag.

En ny art måste beskrivas enligt vissa regler. Den måste få ett vetenskapligt namn. Namnet skall bestå av två ord enligt tvånamnsprincipen. Man skall också beskriva hur arten ser ut och på vilket sätt den skiljer sig från närbesläktade arter. Linné blev grundaren för namngivning av växter och djur. Det är en av hans främsta insatser som vetenskapsman.