Uppsala universitet
Hoppa över länkar
In English

Linné on line arrow Linnés liv arrow Den döde Linné

Den döde Linné


Linné har hedrats med statyer på många håll i världen. Den här finns utanför University of Chicago.
Foto: Hans Odöö.
  Linné avled den 10 januari 1778. Han efterträddes som professor av sin son. Sonen dog dock redan 1783. Då sålde Sara Lisa Linnés samlingar, bestående av tiotusentals växter, djur och mineral samt tusentals böcker, till en engelsman. Linnésamlingarna finns fortfarande i London.

Två av Linnés döttrar fick barn och det finns idag cirka 200 ättlingar till Linné. Dock ingen med namnet ”von Linné” eftersom Linnés son aldrig gifte sig.

Linnés klassificering av naturen och hans namngivningssystem spreds över hela världen och gör att man i alla länders skolböcker om naturen nämner Carl von Linné från Uppsala i Sverige.

Efter Linnés död fanns det många som hyllade honom och än idag säger man att vi svenskar är påverkade av hans känsla för naturen.

Den tyske författaren Goethe skrev; "Med undantag för Shakespeare och Spinoza, känner jag ingen bland de inte längre levande som så starkt har influerat mig." August Strindberg var också full av beundran för Linné och skrev "Linné var egentligen en poet, som råkade bli naturforskare".

Läs mer om