Uppsala universitet
Hoppa över länkar
In English

Linné on line arrow Linnés liv arrow Professor Linné arrow Linné som lärare

Linné som lärare

Redan som ung student hade Linné visat sig vara en ovanlig och fängslande föreläsare. Som professor fortsatte han att fascinera.


Linné undervisar. 1800-talslitografi från Linnés Hammarby.
 

Linné anordnade naturvandringar i Uppsalas närhet, så kallade Herbationes Upsaliensis. Dessa utflykter var så populära att flera hundra studenter kunde följa med. Under en hel dag samlade Linné och hans följeslagare växter, djur och mineral.

Fåglar sköt man ner, kikarna var inte så bra på den här tiden. När kvällen kom vandrade man in i Uppsala med blommor i håret, spelande på pukor och horn, med Linné i spetsen – Blomstergeneralen i spetsen för sin Floras armé! Vid Linnés hem hurrade alla för den älskade professorn. Många av stadens övriga professorer var inte lika förtjusta över Linnés pedagogiska grepp.

När Linné tog emot privatelever på sitt Hammarby, bad han dem komma tidigt om morgnarna och kunde då själva kliva ut från sitt hus endast iförd nattskjorta och nattmössa under förevändning att ”naturen väntar inte på puder och peruker!”

Linné väjde inte för att med stor detaljrikedom föreläsa om människans sexualliv och blandade då kunskap med humor och fräckhet, ja rent av råhet. Föreläsningarna kallade han ”Om sättet att tillhopagå”!

Linné var en mycket framstående lärare. Tjugotre av hans elever blev professorer och ett tjugotal fick chansen att följa med ut på viktiga expeditioner till världens alla delar. Daniel Solander och Anders Sparrman följde med kapten Cook på hans Stillahavsexpeditioner, Carl Peter Thunberg upprättade de första flororna över Japans och södra Afrikas växter. Bara för att nämna några.

Läs mer om