Uppsala universitet
Hoppa över länkar
In English

Linné on line arrow Linnés liv arrow Professor Linné arrow Resan till Öland och Gotland

Resan till Öland och Gotland


Linné förundrades över den märkliga naturen på Öland.
Foto: Hans Odöö.
  Den 15 maj 1741 gav sig Linné iväg på en forskningsresa på uppdrag av riksdagen. Målet var Öland och Gotland. Man trodde att Linné där skulle kunna hitta nyttigheter som kunde stärka Sveriges ekonomi. Porslin importerades för dyra pengar och kanske han kunde hitta en lera som var användbar för inhemsk porslinstillverkning. Växter för färgning av tyger var även det något som Linné skulle söka efter.

Med sig på resan hade Linné sex stycken handplockade studenter. Tillsammans utforskade de den öländska floran och imponerades av de många orkidéer de träffade på. Under de tre veckor de vistades på Öland hann de även med att undersöka allt från runinskrifter till ölänningarnas enorma matlust.

Linné besökte Karlsöarna och kom sedan fram till Gotland. Visby tyckte han påminde om Rom (som han aldrig hade besökt). Bland mycket annat som fascinerade Linné på Gotland var det rika fågellivet. På Fårö konstaterade han t.o.m. att bönderna satte ut fågelholkar vid husen för att locka starar att bosätta sig. Orsaken? Jo, man ville lyssna till deras sång.

Mängden vackra fossil längs öarnas stränder intresserade Linné som menade att man inte behövde resa utomlands för att för dyra pengar inhandla konstsamlingar – ”Här kunde väl var Människa i Världen få ett Hästlass till mans!”

Linné avskydde sjöresor och hade ofta otur med vädret. När han efter en månad lämnade Gotland skrev han ”Nordanvädret begynte skrämma oss, vågorna blevo rasande, fartyget kastades emellan de brusande vågor. Kamraterne blevo sjuka, tacklen begynte springa, desperation intog alla hjärtan och vi lade våra liv i Guds händer.

 
Hjorttungan är en sällsynt växt som Linné fann i en grotta på Lilla Karlsö, utanför Gotland. Han tog den med sig till sin trädgård i Uppsala.
Foto: Hans Odöö

Ett resultat av den öländska och gotländska resan blev att Linné upptäckte mer än etthundra växtarter som man tidigare inte hade vetat fanns i Sverige. Bland annat upptäckte han gullusern, en ärtväxt som, menade Linné kunde kunde användas som djurfoder istället för importerad blålucern. Han stötte på annorlunda jordbruksmetoder, lokala mediciner mot sjukdomar och mycket annat. Linné skrev ”Kom hem hösttiden med väl förrättat ärende.” Men någon porslinslera fann han inte.

Läs mer om