Uppsala universitet
Hoppa över länkar
In English

Linné on line arrow Linnés liv arrow Medicine doktor Linné arrow Linné doktorerar – på en vecka

Linné doktorerar – på en vecka

Linné reste från Sverige i april 1735. Med sig hade han manuskript till böcker och avhandlingar, alldeles för lite pengar och sin lappdräkt.

I Hamburg stannade Linné en tid och var bland annat mycket nyfiken på stadens judar. På den här tiden var det förbjudet för judar att komma till Sverige.

Så kommer då Linné till Holland. Först besöker han Amsterdam några dagar, men beger sig sedan till Harderwijk, en liten hamnstad med ett universitet. Många utlänningar, däribland flera svenskar, sökte sig till staden för att doktorera. Det sägs att så snart en utlänning visade sig i Harderwijk så tillfrågades han om han hade kommit för att avlägga examen. Man sjöng i en sång att "Harderwijk är en handelsstad där de säljer böckling, blåbär och examina".


Linnés byst i ett torn i Harderwijk. Tornet har bland annat använts som studentfängelse.
Foto: Hans Odöö.
 
Det här är en exakt kopia av den "stol" som Linné stod i när han doktorerade. Harderwijks museum.
Foto: Hans Odöö.

Linné hade skrivit sin doktorsavhandling hemma i Sverige. Den handlade om frossa (malaria) och hette ”Hypothesis nova de Febrium intermittentium causa”. Han behövde inte stanna mer än en vecka i Harderwijk för att hinna trycka avhandlingen och ”med själsnärvaro och synnerlig fyndighet” försvara den under disputationen den 23 juni 1735 då han fick sin medicine doktorsgrad. Den berättigade honom bland annat till att undervisa i läkarkonsten, besöka sjuka och ordinera medicin.

Läs mer om