Uppsala universitet
Hoppa över länkar
In English

Linné on line arrow Linnés liv arrow Barnet Linné arrow Intresset för naturen vaknar

Intresset för naturen vaknar

Vid 1700-talets början var prydnadsträdgårdar något som hörde slott och herresäten till. Linnés far var en ovanlig man som hade en vacker blomsterträdgård vid familjens enkla prästgård.


Råshult
  Pappa Nils hängde blommor från trädgården över sonens vagga och det sägs att om Linné var ledsen som barn behövde man bara ge honom en blomma för att han skulle bli glad igen. Under hela sin uppväxt fick Linné lära sig mycket om naturen från sin far. Bland annat var fadern noga med att lära sin son alla namn på växterna. När Linné var fem år fick han en egen liten täppa i pappas trädgård.

När Linné var 4 år fick han följa med sina föräldrar till Möckelsnäs, en herrgård vid sjön Möckeln, vid vilken även Stenbrohult ligger. Där fick Linné stifta bekantskap med en nymodighet – socker. Herrskapsfolket drack kaffe och till denna exotiska dryck passade sockret. På Möckelsnäs fanns en märklig växt i trädgården. Potatis! Men det senare imponerade inte på far och son Linnæus, de hade också potatis i sin rika trädgård.

Många tror att Jonas Alströmer införde potatisen till Sverige. Detta är fel eftersom Alströmer först 1724 odlade potatis i Alingsås. Faktum är att Olof Rudbeck d.ä. redan 1658 odlade potatis i Uppsala universitets akademiträdgård den trädgård som nu kallas Linnéträdgården.

Läs mer om