Uppsala universitet
Hoppa över länkar
In English

Linné on line arrow Linnés liv arrow Vad heter Carl(n) egentligen?

Vad heter Carl(n) egentligen?

På Linnés tid var det vanligt att den som studerade till präst tog sig ett nytt namn, finare än det ursprungliga. Det nya namnet kunde vara en latinisering av namnet på något från hembygden, som hembyn eller familjegården. Vad är då ursprunget till namnet Linnæus/Linné?

Jo, två morbröder till Linnés far tog sig namnet Tiliander när de, från att ha varit enkla bondsöner, skulle studera till präster. Idén fick de av att det fanns ett gammalt friträd, en mäktig lind, vid gränsen till deras fädernesgård och gården i Jonsboda i Vittaryd socken i Småland. Lind heter Tilia på latin. När Linnés far Nils Ingemarsson skulle läsa till präst följde han sina släktingars exempel och tog sig namn efter den mäktiga linden, men han föredrog att ta det svenska ordet lind och göra om det så att det lät latinskt – Linnæus. Den gamla linden finns fortfarande kvar idag, dock i rätt medfaret skick.


Linnés namnteckning.

I avsnittet om Linnés liv kallas han genomgående för "Linné". Rektorn vid skolan i Växjö föredrog dock att kalla honom Carolus Linnæus; Carl blir Carolus på latin. När Linné blev berömd utomlands hette han ännu Linnæus i efternamn. Därför kallar engelsmän, amerikaner och många andra honom fortfarande för Linnæus. Men egentligen heter han ju Carl von Linné; vilket är namnet han fick efter att av Riksdagen officiellt ha godkänts som adelsman år 1762.