Uppsala universitet
Hoppa över länkar
In English

Linné on line arrow Linné och läkemedlen arrow Kemin i naturen arrow Att separera arrow Separation av tusch – en 10 minuters laboration

Separation av tusch – en 10 minuters laboration

Ta en 10 x 10 cm stor tunnskiktskromatografiplatta (kiselgel) och rita vågräta streck brevid varandra med en eller flera olika tuschpennor ungefär 1 cm från plattans nederdel. Ställ sedan plattan i ett lockförsett kärl som innehåller mindre än 1 cm med aceton.


Tre tuschstreck (blått, svart och grönt) på en tunnskiktsplatta före och efter kromatografering. De flesta tuschfärger består inte av en utan av flera färger.
Foto: Håkan Tunón.

En tunnskiktskromatografiplatta består av en platta med ett mycket tunnt lager av ett pulver. Det lilla mellanrummet mellan olika pulverpartiklar gör att det uppkommer en kapillärkraft som sakta suger upp lösningsmedlet. Allt eftersom acetonen sugs upp av kapillärkraften kommer färgerna att röra sig olika fort och man får olikfärgade band. Tuschet i en penna består nämligen inte av bara en utan av flera olika färger. Skillnaden i vandringshastighet beror på de olika färgsubstansernas vattenlöslighet. Om de är mycket vattenlösliga rör de sig nästan inte alls medan fettlösliga substanser rör sig med acetonens front.