Uppsala universitet
Hoppa över länkar
In English

Linné on line arrow Linné och läkemedlen arrow Växter är viktiga arrow Läkemedel eller naturläkemedel?

Läkemedel eller naturläkemedel?

Det finns flera begrepp inom medicinalväxtområdet som kan vara svåra att hålla i sär. En del av dessa kommer från lagstiftningen medan andra används av rent praktiskt skäl.

 
Läkemedel som har sitt ursprung i medicinalväxter.
Foto: Jan G. Bruhn.

Naturprodukt
Allt av naturligt ursprung. Det kan vara en växt- eller djurdel eller ett mineral. Det kan vara rena kemiska substanser eller blandningar av flera om de har naturligt ursprung. Exempel inom medicin och medicinalväxter är kamomillblommor, vänderots rot eller morfin och nikotin.

Läkemedel
Medel som innefattas av läkemedelslagstiftningen, dvs något som ska bota, lindra, eller förebygga sjukdomar samt vissa s k diagnostiska hjälpmedel. Det kan vara örtteer, växtsubstanser eller syntetiska kemikalier som används för behandling eller förebyggande av sjukdom.

Naturläkemedel
En undergrupp av läkemedel och det är viktigt att notera att det fortfarande enligt lagen handlar om läkemedel. Det är medel som får användas för egenvård, dvs lindrigare åkommor som inte kräver en läkares inblandning. Gruppen inbegriper mindre bearbetade naturprodukter, t.ex. örtteer och växtextrakt men inte rena kemiska substanser från naturliga källor. De har inte någon garanterad medicinsk effekt men anses som ofarliga vid begränsad användning. Gränsen till livsmedel eller kosttillskott kan ibland vara otydlig. Viktigast är att naturläkemedel rekommenderas av tillverkaren vid olika sjukdomstillstånd.

Naturläkemedel är en utveckling av det som tidigare hette naturmedel men de senare var mindre kontrollerade vad gäller kvalitén. De läkemedel som vi i dagligt tal beskriver som läkemedel består främst av en eller ett par rena kemiska substanser. Det finns emellertid en del växtextrakt även bland de 'riktiga' läkemedlen. Substanserna kan vara av naturligt ursprung från t.ex. medicinalväxter eller helt syntetiskt framställda. Läkemedel har emellertid blivit väldigt mycket mer granskade vad gäller positiva och negativa effekter än naturläkemedlen.

Kosttillskott
Kosttillskott berörs av livsmedelslagen och inte av läkemedelslagstiftningen. Det kan vara växtextrakt, mineraler eller vitaminer som är ett tillskott till den dagliga kosten. Det är viktigt att det inte står något på förpackningen om att det skulle hjälpa eller lindra någon sjukdom.

Läkande livsmedel – Funktionell föda
På senare tid har även begreppet läkande livsmedel blivit aktuellt, dvs om man äter något så kan det förebygga eller t o m ha medicinska effekter vid sjukdom. Detta är fortfarande en ung del av medicinen men man forskar mycket på det. Det är inte bara den direkta kopplingen som vid bristsjukdomar. Om man inte äter c-vitamin får man skörbjugg eller om man inte äter tillräckligt med protein så får man kwashiorkor. Man har t.ex. konstaterat att vissa inflammationssjukdomar förbättras om man äter fet fisk. En fiberrik kost kan motverka tjocktarmscancer. Innebörden blir att det är ännu viktigare att äta en allsidig kost.

Läkemedelsverket i Uppsala är den statliga myndighet som handlägger ärenden som gäller läkemedelslagen och de avgör även vilka olika läkemedel som godkänns för försäljning i Sverige.

Referenser:
Bruhn, J G 1990. Naturmedel – en läkemedelsgrupp som växer. s. 99-106 ur Naturliga läkemedel. (red. J G Bruhn), Apotekarsocietetens förlag, Stockholm.

Rudérus, H 1992. Funktionella livsmedel – sega gubbar eller mat för segare gubbar? Kemisk Tidskrift 11:24-26.


Jämförelse mellan gårdagens apotek och dagens hälsokost


Skörd av ginsengrötter i Sydkorea.
Foto: Jan G. Bruhn.
  Många av de växter som idag säljs i hälsokosthandeln i form av naturläkemedel, naturmedel eller hälsokost har ett förflutet i skolmedicinen. Exempel på sådana växter är arnika, björkblad, blåbär, brakved, gullgentiana, kamomill, humle, mariatistel, senna och läkevänderot. De nya storsäljande växterna ginkgo, ginseng och rudbeckiorna har däremot kommit in i det svenska medicinska systemet under senare år.

Många naturmedels- och hälsokosttillverkare samt hälsokostaffärer är anslutna till Hälsokostrådet som utbildar, informerar och sprider kunskap om hälsokost, naturmedel och alternativ medicin.