Uppsala universitet
Hoppa över länkar
In English

Linné on line arrow Linné och läkemedlen arrow Växter som läkemedel arrow Lakrits – godis mot hosta

Lakrits – godis mot hosta

Lakrits är inte bara en sorts godis utan det finns en växt som heter lakrits, Glychyrrhiza glabra. Den är 1-1,5 m hög och växer bl a i Medelhavsområdet. Roten smakar först sött men efter hand något bittert. Den söta smaken kommer av att den innehåller 2-12 % glycyrrhizin, som är en triterpensaponin. Det indunstade extraktet från roten kallas lakrits och används vid godisframställning och som smakförbättrare i mediciner.

Glycyrrhizin och många andra saponiner fungerar slemlösande vid hosta eftersom de sänker ytspänningen. Lakrits används därför som medel vid hosta. Glycyrrhizin är ca 50 gånger sötare än sackaros – rörsocker. Om man äter för mycket kan man uppleva lakritsets laxerande effekt. Sker det under en längre tid får man högt blodtryck och hjärtbesvär. När man äter lakrits är det alltså inte bara tänderna man ska vara rädd om.


Lakritsbusken av vars rot man utvinner ett extrakt som används i tillverkningen av godiset lakrits.
Foto: Håkan Tunón.

Gummi arabicum är kådan från ett afrikanskt träd som används som konsistensgivare i godisindustrin.
Foto: Håkan Tunón.
 
En annan växtsubstans som spelar stor roll i godisindustrin är Gummi arabicum eller arabiskt gummi som är kådan från ett afrikanskt träd – en acacia, Acacia senegal. Det är en kolhydrat som bl a används som förtjockningsmedel i många halstabletter, t.ex. Läkerol.