Uppsala universitet
Hoppa över länkar
In English

Linné on line arrow Linné och läkemedlen arrow Djur inom medicinen arrow Medicinska insekter irriterar

Medicinska insekter irriterar


Spansk fluga är en grönskimrande skalbagge som har ett förflutet i medicinen.
Foto: Håkan Tunón.
  Ett annat ryktbart läkemedel var spansk fluga, en torkad smaragdgrön skalbagge Lytta vesicatoria, som bl a rekommenderades av den svenske sjuttonhundratals-läkaren Rosén von Rosenstein. Den skulle hjälpa mot huvudvärk, ”i alla hetsiga Febrar, mot Tandvärk, när den kommer af Rheumatisme, i alla Utslags-febrar, i Inflammations-febrar, i Fluss på ögon och öron, i Höftvärk”.

Även under 1900-talet beredde man s k dragplåster, där plåstrets förmåga att irritera huden till blåsor användes. När blåsan sprack drogs det sjuka ut med vätskan. Man ansåg att en invärtes inflammation kunde dras till ytan. Idag vet man att skalbaggen innehåller ett ämne som är mycket hudirriterande och som orsakar blåsor vid hudkontakt. När huden retas ökas genomströmningen i de ytliga blodkärlen vilket ger en positiv känsla vid muskelvärk, reumatism och liknande. Det är därför liniment fungerar. Den spanska flugans förmåga att öka det ytliga blodflödet har även använts i andra sammanhang, exempelvis som afrodisiakum – potenshöjande medel – för män.

På samma sätt användes tidigare ett destillat av levande myror, vilket huvudsakligen bestod av vattenblandad myrsyra, även det ett mycket hudretande ämne som användes som liniment.

 
Acidum formicum eller myrsyra. Burken finns i Linnés medicinalskåp i Uppsala.
Foto: Håkan Tunón med godkännande av Svenska Linnésällskapet.