Uppsala universitet
Hoppa över länkar
In English

Linné on line arrow Linné och läkemedlen arrow Djur inom medicinen arrow Hjortens horn – ett potent läkemedel

Hjortens horn – ett potent läkemedel


Hjortens horn var länge en källa till läkemedel men i dagens medicin spelar den ingen betydande roll.
Foto: Håkan Tunón.
  Hjortens olika delar var länge viktiga inom medicinen och bl a hjorthorn, fanns länge med i de Svenska farmakopéerna. Med hjorthorn menade man horn från kronhjort, älg eller ren. Man använde framför allt hornen brända och 'preparerade', dvs fint pulvriserade, men även "Hjorthorn uthan Eld preparerat". Då raspade man hornet, kokade det mjukt i vatten, torkade och malde det. Det var ett läkemedel som ansågs verksamt mot gifter, samt mässling och andra smittosamma sjukdomar.

På svenska apotek bereddes även hjorthornsgelé. Det raspade hjorthornet kokades då länge med vatten och den bildade limlösningen silades därefter av. Man tillsatte sen socker, citron och vitt vin. Medlet användes fram till slutet på 1800-talet och ansågs vara särskilt stärkande för sjuka och tillfrisknande.

Hjorthorn är fortfarande med i bl a den kinesiska farmakopén, och moderna undersökningar har visat att horn från andra djur, t.ex. noshörning och vattenbuffel har febernedsättande effekter. Forskare har i hjorthorn bl a funnit kolhydrater med effekt mot magsår och proteiner som både hämmar inflammationer och stimulerar kroppens immunförsvar.