Uppsala universitet
Hoppa över länkar
In English

Linné on line arrow Linné och läkemedlen arrow Växter är viktiga arrow Giftiga sidor

Giftiga sidor


Omslaget till apotekare Nils Hövenmarks deckare "Döden på apotek" är en lämplig illustration för gift. Omslaget är gjort av Leif Zetterling.
  Synteskemin har givit mänskligheten många effektiva läkemedel och användbara kemikalier men även farliga substanser som t.ex. DDT, PCB, dioxiner, nervgaser och organiska kvicksilverföreningar. Giftskandaler har avlöst varandra och många känner idag en djup misstro mot syntetiska preparat. Detta har även gjort att många inte vill använda läkarnas mediciner då de anses skadliga och ger biverkningar. Dessa människor föredrar därför att använda olika växtmediciner och hälsokost för att bota eventuella åkommor, eftersom det som är naturligt anses vara ofarligt. Men så är det inte.

Allt som är naturligt är inte ofarligt och det syntetiska är inte alltid skadligt. En av anledningarna till att många etablerade läkemedel åtföljs av långa biverkningslistor är att läkarna är skyldiga att rapportera misstänkta biverkningar.

När det gäller växtmediciner finns det inte samma kontroll eller skyldighet. Man får därför inte alltid reda på biverkningar av växtmediciner. Även relativt harmlösa växtmediciner kan vara skadliga om man använder dem för ofta, i för hög dos eller om man är överkänslig. Vissa växter innehåller även substanser som är giftiga men inte dödar direkt. De kan t.ex. efter lång tid ge cancer eller störningar i arvsanlagen.

Läs mer om några mera direktverkande naturprodukter av mindre angenäm natur:

Bolmört
Stormhatt
Tibast
Tidlösa
Tobak
Flugsvampar
Narkotika

Vill du veta mer om växtförgiftningar? Då kan du läsa "Aktuella växtgifter" (se sidorna 274-265, Rodhe, 1981).

På Karolinska sjukhuset i Stockholm finns Giftinformationscentralen, som hjälper allmänheten med råd vid akuta förgiftningar. Telefon under kontorstid 08-33 12 31 och vid akutfall 112.

Toxikologi, dvs forskning om gifter och deras effekter, sker vid flera institutioner vid Uppsala universitet, bl a Institutionen för farmaceutisk biovetenskap, Avdelningen för toxikologi, telefon 018–17 42 49.

Lästips:
Bergmark, M 1974. Farligt att förtära, inandas och beröra. Del 1-2. Bokförlaget Prisma, Stockholm.

Giftinformationscentralen 1991. Farligt ofarligt? Konsumentverket.

Nielsen, H och Sievertsen, B 1980. Giftiga växter. Wahlström & Widstrand, Stockholm.

Rodhe, K 1981. Våra giftiga växter – Är de farliga? LTs Förlag, Stockholm.

Samuelsson, G 1982. Lärobok i farmakognosi. 2:a uppl., SFT förlag AB., Stockholm.

Samuelsson, G 1992. Drugs of Natural Origin. 3:e uppl., Swedish Pharmaceutical Press, Stockholm.