Uppsala universitet
Hoppa över länkar
In English

Linné on line arrow Idéerna och historien arrow Linné i poesin: en idéhistorisk resa

Linné i poesin: en idéhistorisk resa


Carl von Linné. Porträtt av Lafrensen 1748 i Tycho Tullberg, Linnéporträtt (1907)
  Det är inte nog med att Linné har inspirerat många poeter att skildra naturen. Hans person har i sig givit upphov till ett stort antal dikter. Ända sedan han blev känd har det skrivits dikter både om honom och till honom. Vi finner honom ända framme i vår egen tid i till exempel Werner Aspenströms poesi.

Det fina med alla de här dikterna är att man genom att läsa dem kan komma i kontakt med historien. Eftersom de alla handlar om Linné på något sätt kan vi jämföra vad de innehåller och på så sätt resa genom flera hundra år.

Vad som finns med i en dikt beror förstås på vem som har skrivit den. Men genom att författaren vänder sig till dem som lever i hans eller hennes egen tid kan vi få veta en del om vad som gällde då; vad man tyckte var bra, hur man ansåg att människor borde leva – ja, vad man var intresserad av och lade märke till överhuvudtaget.

Låt oss dyka ner bland dikterna om Linné. Kom ihåg: det gör ingenting om du inte tycker att dikterna är vackra – det roliga just nu är att få reda på någonting i historien. Ju konstigare en dikt verkar desto intressantare blir det för oss eftersom vi då kan upptäcka något som var annorlunda förut. Och känner vi igen oss i en gammal dikt kan vi ju känna att vi har någonting gemensamt med människor som levde för kanske flera hundra år sedan.

Litteratur:
De här dikterna finns i en antologi sammanställd av Gunnar Broberg och Ulf Marken: I skogar, på berg och i dalar: Linné i dikten (1990). I denna finns också många fler dikter om och till Linné.

Läs mer om