Uppsala universitet
Hoppa över länkar
In English

Linné on line arrow Fysikens kosmos arrow Makrokosmos arrow Galaxer arrow En stjärnas liv

En stjärnas liv

Stjärnor är inte några objekt som lever för evigt utan många nya stjärnor bildas och många gamla dör. Båda dessa processer är ganska spektakulära fenomen.

Bildandet av nya stjärnor är processer som vi tidigare endast haft modeller för men aldrig kunnat observera. Efter uppskjutningen av en ny satellit med ett optiskt teleskope, "Hubble Space Telescope", har vi dock fått bilder på vad som tros vara bildandet av nya stjärnor.

Hur stjärnor bildas förstår vi inte till fullo idag. Astronomer tror att det i huvudsak sker i gasmoln av relativt hög täthet i spiralarmarna hos galaxer. Den mekanism som man tror startar bildandet av en stjärna är att gas på grund av gravitationskraften kollapsar till ett plasma. Detta plasma kan därefter attrahera mer gas och om densiteten i centrum blir tillräckligt hög kan kärnreaktioner börja ske, och en stjärna är därmed skapad.

 
"Hubble Space Telescope" bild av gasmolnet M16

Stjärnans liv går därefter in i en ganska stillsam fas. De lättare atomkärnorna förbränns nu enligt solcykeln till tyngre element. Dessa processer kan dock inte fortgå i all oändlighet eftersom bränslet, dvs det fusionerbara materialet, kommer att ta slut. Stjärnan kommer att dö.