Uppsala universitet
Hoppa över länkar
In English

Linné on line arrow Fysikens kosmos arrow Makrokosmos arrow Solen arrow Vad är norrsken?

Vad är norrsken?

Under sina resor kunde det hända att Linné fick se norrsken. På den tiden var det många spekulationer om vad orsaken till norrsken var. Eftersom norrsken förklaras med atom- och partikelfysikaliska fenomen, som naturligtvis var okända på tiden, uppfattas dessa idéer med dagens ögon som väldigt fantasifulla.

De partiklar som ger upphov till norrsken har sitt ursprung i solen. De förs med solvinden bort från solen och fångas in av jordens magnetfält. Eftersom det kräver mindre energi för de laddade partiklarna från solen att röra sig längs med magnetfältet än vinkelrätt emot, ges deras rörelsemönster av jordens magnetfält. Vid polerna kan partiklarna komma djupt ner i atmosfären eftersom de magnetiska polerna ligger nära de geografiska. Väl nere i atmosfären kommer dessa partiklar att kollidera med molekylerna i atmosfären. Molekylerna kommer då att exciteras eftersom de tar upp energi från den laddade partikeln. Molekylerna kommer därefter att återgå till sitt grundtillstånd genom att avge den absorberade överskottsenergin i form av fotonstrålning. Dessa fotoner kommer att vara av olika energi (d.v.s. olika färg) beroende på vilken typ av luftmolekyl som avgivit den: t.ex. avger syre (O2) grönt ljus och kväve (N2) rött ljus. Eftersom syre och kväve är de vanligaste gaserna i vår atmosfär så är detta förklaringen till varför norrskenet har de färger som det har.  
Bild av norrsken över Skandinavien tagen från en satellit. På bilden syns städer som ljusa punkter, St. Petersburg till höger, Oslo och Stockholm på samma höjd.

Men vad mer vet vi om norrsken? Expedia har skapat en interaktiv sida för den som vill fördjupa sig – Jakten på Norrsken: http://www.expedia.se/vc/c/jakten-pa-norrsken/

Topp 5 destinationer för att se norrsken:

Bästa platserna att se Norrsken i Sverige

Auroras syns tydligast när du är närmre norrskensovalen. I Norden täcker detta området hela Island, mestadels av Norge och Finland, och de nordligaste breddgraderna i Sverige. Vi har sammanställt de platser som inte ska missas: 

Abisko – Aurora Sky station

Det finns flera bra platser att se norrsken i Sverige men Abisko är nog den som inte ska missas. Abiskos utkiksplats Aurora Sky station på toppen av fjället Nuolja är en upplevelse utöver det vanliga och erbjuder en enastående utsikt över både landskapet och norrskenshimlen. Värt att nämna är att är att Lonely Planet utnämnt detta till världens bästa ställe för att se norrsken (2015).

Jukkasjärvi, Kiruna

Här finns det både chans att se norrsken och bo på ishotell samtidigt. Varför inte boka en tur med slädhundar för att se naturen samtidigt?

Bästa platserna att se Norrsken Internationellt

Tromsö – Stadsliv och natur 

Hela Finnmark och Troms är ett säkert kort när det kommer till norrsken. Under högtidssäsongen (december–mars) kan det ses varannan kväll. Norra Norge kan vara problematiskt att ta sig till, så då är Tromsö utmärkt. En livlig stad med mycket kultur, stadskänsla men där du även kan uppleva norrsken. 

Reykjavik – Norrsken i världens nordligaste huvudstad

Reykjavik blir ett självklart val för norrsken i Island! Du kan krossa av att ha ”upplevt världens nordligaste huvudstad” och norrsken i samma tur. Härifrån är det även bara en kort färd från den kända blå lagunen. 

Utsjoki – Norrsken och samisk kultur 

I finska Lappland kan du uppleva både norrsken och samisk kultur i det harmoniska Utsjoki. Här kan du ta del av den samiska vardagen, kulturen och bara varva ner från vardagens måsten. Detta är helt klart en upplevelse som man inte hör om varje dag.