Uppsala universitet
Hoppa över länkar

Linné on line arrow Linné on lines frågelåda arrow Fysikens kosmos arrow Vad är sambandet mellan energinivåer, atomens skal och excitering av elektroner?

Fråga:

Vad är sambandet mellan energinivåer, atomens skal och excitering av elektroner? När, hur och varför uppstår det en excitering av elektroner. Vad innebär det?

Svar:

Atomer kan flyttas från sitt grundtillstånd till ett exciterat tillstånd genom att elektroner som i atomens olika skal kretsar omkring atomkärnan (den består av protoner och neutroner) flyttas från ett lägre till ett högre energitillstånd. På det sättet ändras atomens energitillstånd (energinivåer). Förflyttningen till ett högre energitillstånd kan ske genom att atomen påverkas utifrån, t.ex. genom värme, en kollision med en annan atom eller att man skjuter in en partikel mot atomen.

Det högre energitillståndet är inte stabilt utan kommer mycket snabbt att återgå till det lägsta tillståndet (grundtillståndet) genom att strålning sänds ut. Det kan t.ex. handla om ljus eller gammastrålning. I Linne online på adressen http://www.linnaeus.uu.se/online/fysik/mikrokosmos/fyatom.html hittar du ett stycke med rubriken ”Varför lyser neonrör?” där man beskriver just det som din fråga handlar om.


Vänliga hälsningar
Gunnar Tibell
Redaktör för Linné on line