Uppsala universitet
Hoppa över länkar

Linné on line arrow Linné on lines frågelåda arrow Växterna och djuren arrow Vad händer med snäckan/snigeln om skalet går sönder?

Fråga:

Vi, barnen och pedagogerna, på Stridsbergsgårdens förskola i Trollhättan undrar vad som händer om snäckans skal går sönder? Kommer det något nytt skal, dör snigeln eller flyttar den till något annat skal?

Svar:

Ja, vad händer med snäckan/snigeln om skalet går sönder? Jo, det beror på hur trasigt skalet är.

Snäckskalet är som vårt skelett och det fungerar som skydd så att snigeln inte torkar ut, skalet är också ett skydd så att snigeln inte blir uppäten. Om skalet går sönder och är helt mosat eller jättetrasigt så dör snäckan/snigeln för den kan inte flytta till ett nytt skal. Om det är en spricka eller ett litet hål så kan snäckan laga skalet. Ibland om man hittar tomma snäckskal ute kan man se gamla lagningar, snäckan har satt plåster på sig själv!



Erica Sjölin
Evertebratzoolog på Evolutionsmuseet


Ytterligare en kommentar har inkommit:

Snäckor kan uppenbarligen reparera sitt skal. Här är information från en hemsida för snäckor som husdjur: http://www.petsnails.co.uk/problems/rescuing.html

Snäckan bygger sitt skal av snäckprotein och kalk som den utsöndrar från manteln. Därför antar jag att små skador när mynningen (och därmed manteln) är lättare att laga än skador längre upp i spiralen, dit manteln inte når. Se även: http://www.petsnails.co.uk/problems/broken-shell.html#repairarticle


Didrik Vanhoenacker
Jourhavande biolog, Naturhistoriska riksmuseet